Kananmunat

Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista. Kananmunassa on runsaasti terveydelle hyödyllisiä ainesosia, kuten laadukasta proteiinia, kivennäisaineita sekä monia vitamiineja.

Kaupasta löytyy vapaan kanan munia, luomu kananmunia, “tavallisia” virikehäkkikananmunia sekä ulkokananmunia. Kaikki Eldorado kananmunat ovat kotimaista tuotantoa. Vapaan kanan munat tuotetaan niiden tuotantoon sopivissa lattiakanaloissa. Ulkokanalassa kanat pääsevät halutessaan ulos kanatarhaan. Luomumunat tulevat puolestaan luonnonmukaisen tuotannon säädöksiä noudattavista lattiakanaloista, joissa kanoilla on enemmän tilaa liikkua, ulkoilla, istua orrella ja munia. 

Kananmunassa on runsaasti vitamiineja

Kananmuna koostuu kuoresta, valkuaisesta ja keltuaisesta. Valkuainen sisältää pääosin proteiinia, vettä, kivennäisaineita sekä B-ryhmän vitamiineja. Keltuaisessa on rasvaa, proteiinia, kivennäisaineita sekä kaikkia muita vitamiineja paitsi C-vitamiinia.

Proteiini pitää pitkään kylläisenä

Kananmuna on etenkin laihduttajien ja kuntoilijoiden suosikkiruoka. Laihduttajille se sopii vähäisen energiamääränsä takia, sillä yhdessä munassa on vain noin 80 kcal energiaa. Kananmunan sisältämä proteiini pitää kuitenkin kylläisenä pitkään. Yhdestä kananmunasta saa yli kuusi grammaa laadukasta proteiinia, joka on noin 13 prosenttia suositellusta päiväsaannista.

Kananmunalla on monta tehtävää

Kananmunan voi hyödyntää sellaisenaan, käyttää ruoanvalmistuksessa tai leivonnassa. Esimerkiksi keitetetystä kananmunasta saa maittavan aamu- tai välipalan alle viidessä minuutissa. Paistettuna kananmunan saa aamiaispöytään yhtä nopeasti. Erilaisilla lisukkeilla höystetyt munakkaat maistuvat

niin lounaaksi kuin kevyenä iltapalana. Muita helppoja munaruokia ovat esimerkiksi munakokkeli sekä frittata.

Kananmuna on monikäyttöinen raaka-aine, ja erilaisia reseptejä on lukematon määrä. Vaativampi herkuttelija ei välttämättä tyydykään pelkkään munakokkeliin, vaan saattaa haluta valmistaa kananmunat Benedictin tapaan.

Kananmuna sitoo ruuan muita raaka-aineita toisiinsa

Kananmunan sopivuus ruoanlaittoon johtuu sen proteiinirakenteesta. Kuumennettaessa rakenteesta tulee kiinteä ja muna koaguloituu eli hyytyy. Hyytyessään kananmunan proteiinit muuttuvat liukoisesta ei-liukoiseen muotoon. Näin kananmuna sitoo ruuan muita raaka-aineita toisiinsa.

Kananmuna sopii hyvin myös leivontaan. Vatkattaessa muna muuttuu vaahdoksi, jolloin kakkuihin muodostuu leveä ja ilmava rakenne. Samalla saadaan jälkiruokaan mukavasti väriä ja kiiltoa.

Tiesitkö, että

  • kananmunat säilyvät jääkaapissa reilusti parasta ennen päiväyksen jälkeen.
  • keltuainen säilyy jääkapissa muutaman päivän, kun sen päälle kaataa tilkan vettä ja peittää kelmulla.
  • valkuainen säilyy kelmun alla vajaan viikon.
  • kovaksikeitettyjä munia voidaan säilyttää jääkaapissa noin viikko.
  • vanhan kananmunan tunnistaa voimakkaan epämiellyttävästä tuoksusta.
  • keltuaisen ja valkuaisen välissä oleva tumma kerros on vaaraton. Sen aiheuttaa liian pitkä keittoaika. 

Jaa sivu