Juustot

Juusto on suosituin maitotuotteemme ja yksi tärkeimmistä peruselintarvikkeistamme. Juusto maistuu leivän päällä, salaateissa, piirakoissa ja kakuissa ja kruunaa sellaisenaan juhla-aterian. Monipuolinen ravinnonlähde sisältää luuston hyvinvointiin tarvittavaa proteiinia, kalsiumia sekä erilaisia hiven- ja kivennäisaineita.

Juusto sopii arkeen ja juhlaan

Juusto maustaa niin keitot kuin kastikkeet. Se kuuluu luonnollisena osana pizzan päälle ja piirakkapohjaan. Mozzarella ja feta eli salaattijuusto tekevät vihersalaatista ruokaisan ja sinihomejuusto muokkaa arkisestakin ruoasta juhlavan. Valmiiksi viipaloidut juustot pelastavat monen perheen aamun ja pikkukoululaisen välipalan. Juustosta on moneksi, kannattaakin opetella käyttämään juustoa monipuolisesti joka päivä.

Juusto vahvistaa luustoa

Syö juustoa – se kasvattaa luustoa. Tuttu suomalainen sanonta, jossa on vinha perä. Juusto sisältää runsaasti luuston hyvinvointiin tarvittavia raaka-aineita: kalsiumia, D-vitamiinia, fosforia, magnesiumia, kaliumia, sinkkiä sekä proteiinia. Varsinkin kalsium on luustolle välttämätön kivennäisaine. Sen avulla luustosta kehittyy luja. Luusto on uusiutuvaa kudosta, joten kalsiumia tarvitaan luun ylläpitoon myös aikuisena. Kalsium on tärkeää myös hampaiden, hiusten ja kynsien hyvinvoinnille.  

Edam, emmental vai gouda?

Maailmalla on kymmeniä erilaisia juustolajikkeita, ja niitä voidaan lajitella monella tapaa, kuten kovuuden, kypsennystavan ja rasvaisuuden mukaan. Cheddar ja parmesaani ovat esimerkkejä kovista juustoista. Edam, emmental ja gouda ovat puolikovia juustoja. Brie ja salut port kuuluvat puolestaan pehmeisiin juustoihin. Jokaisella meillä on oma juustoherkkumme. Mikä on sinun suosikkisi?

Maito on juuston tärkein raaka-aine

Juuston valmistukseen käytetään tavallisesti lehmänmaitoa, mutta raaka-aineena voi olla myös vuohen- tai lampaanmaito. Kymmenestä litrasta maitoa saadaan yksi kilo juustoa.

Juusto on ikivanha herkku

Juuston historia juontaa juurensa pitkälle. Jo vuonna 5000 ennen ajanlaskun alkua happaman kermajuuston valmistuksesta on löytynyt ohjeita temppelin seiniltä Kaksoisvirranmaalla. Vuohenjuusto on puolestaan ollut suosittua Antiikin Kreikassa, jossa muun muassa Hippokrates määräsi sitä lääkkeeksi tulehduksiin. Ja onpa juustoa uhrattu Kreikassa myös jumalille. Suomessa juuston valmistus aloitettiin keskiajalla. Siihen aikaan juusto oli lähinnä pyhä- ja vierasherkkua, ja sitä käytettiin myös palkanmaksuna ja verona. Pienissä kartanomeijereissä juustoa alettiin valmistaa 1800-luvun puolivälissä, mutta varsinainen teollinen tuotanto alkoi vasta 1900-luvun alussa.

Jaa sivu