Snacksit

Snacksit sopivat niin välipalaksi kuin isompaankin nälkään. Pikku naposteltavat kuuluvat olennaisena osana penkkiurheilijan arkeen, lastenjuhliin ja erilaisiin illanistujaisiin. Snacksit sopivat käteen, olitpa kotisohvalla, elokuvateatterissa tai reissun päällä. Mikä voikaan olla helpompi tuliainen kuin pussillinen pientä suolaista?

Suomessa syödään snackseja vähemmän kuin monissa muissa maissa. Suomalainen nauttii snackseja vuodessa keskimäärin noin kolme kiloa, kun amerikkalaiset syövät snackseja nelinkertaisen määrän. Suomessa noin puolet nautituista snackseista on perunalastuja.

Suomen suosituimmat sipsit

Perunalastujen pääainesosa on nimensä mukaisesti peruna. Lisäksi niissä käytetään öljyä sekä suolaa. Perunalastujen valmistus onkin hyvin yksinkertaista: Ensin perunat viipaloidaan ohuiksi siivuiksi ja paistetaan rapeiksi öljyssä. Kun lastut ovat jäähtyneet riittävästi, ne maustetaan. Tavalliset sileät tai poimutetut perunalastut on maustettu vain suolalla. Nykyään on tarjolla useita erilaisia maustettuja perunalastuja, joista suosituin maku lienee sourcream & onion.

Vinkki! Vaihda ranskalaiset perunat sipseihin tai lisää niitä salaatin joukkoon.

Popcornit ovat hauskaa naposteltavaa

Popcornit on valmistetaan kuivatuista maissinjyvistä, joita kuumennetaan öljyssä. Kuumennettaessa ne poksahtavat hauskasti. Valikoimassa on sekä mikroaaltouunissa valmistettavia maustettuja ja maustamattomia maissinjyviä että klassisia kattilassa valmistukseen tarkoitettuja maissinjyviä. Mitä jos kokeilisit seuraavaksi valmistaa popcornit kattilassa?

Näin valmistat popcornit kattilassa

  1. Ota paksupohjainen teräskattila
  2. Peitä kattilan pohja öljyllä
  3. Laita levy kuumenemaan
  4. Kaada kuumaan kattilaan maissinjyviä sen verran, että pohja peittyy
  5. Laita kattilan kansi päälle
  6. Odota kunnes poksahteluväli harvenee
  7. Ota kattila liedeltä
  8. Mausta ja nauti

Snackseissä on eroja

Popcornit ovat hieman perunalastuja terveellisempiä, sillä ne sisältävät vähemmän rasvaa ja energiaa sekä enemmän kuituja kuin sipsit. Jos haluat valita popcorneista terveellisemmän vaihtoehdon, niin suosi kattilassa valmistettua tapaa, sillä niissä on vähemmän rasvaa kuin mikroaaltopopcorneissa.

Perunalastut alkujaan Yhdysvalloista

Perunalastut ovat alkujaan peräisin Yhdysvalloista. Tarinan mukaan amerikkalainen kokki George Crum kehitti perunalastujen reseptin palvellessaan tyytymätöntä asiakasta 1850-luvulla. Massatuote perunalastuista tuli kuitenkin vasta 1920-luvulla mekaanisen perunankuorijan keksimisen myötä.

Popcorneja on kaiketi syöty tuhansia vuosia. Tutkimusten mukaan perulaiset ymmärsivät paukkumaissin päälle, ennen kuin heillä oli sen valmistukseen soveltuvia astioitakaan. Muinaiset perulaiset valmistivat popcorninsa kuumentamalla tähkiä nuotiolla tai kuumien hiilien päällä. 

Jaa sivu