Pähkinät

Pähkinät, mantelit ja siemenet sisältävät runsaasti sydämelle hyvää pehmeää rasvaa, B- ja E-vitamiineja sekä antioksidantteja. Lisäksi niistä saa kuitua ja proteiinia. Monet pähkinälajit alentavat myös kolesterolia. Lukuisat tutkimukset osoittavat säännöllisen pähkinöiden syömisen vähentävän riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Eldoradon valikoimista löytyy maapähkinöiden lisäksi useita pähkinälajeja, kuten saksan-, cashew-, pekaani-, pistaasi- sekä hasselpähkinöitä.

Myös siemenvalikoimastamme löytyy valinnanvaraa: kuorittuja auringonkukansiemeniä, kuorittuja seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä ja kuorittuja pinjansiemeniä. Löydät varmasti oman suosikkisi runsaasta valikoimasta.

Syö pähkinöitä monipuolisesti

Pähkinöitä kannattaa syödä vaihtelevasti, sillä ne sisältävät toisistaan poikkeavia ravintoaineita. Maapähkinä ja cashewpähkinä sisältävät hieman enemmän proteiinia ja vähemmän rasvaa kuin muut pähkinät. Hassel-, saksan- ja maapähkinät sisältävät eniten kuituja. E-vitamiinia on eniten manteleissa ja hasselpähkinöissä, melko paljon myös maapähkinöissä ja parapähkinöissä.

Saksanpähkinä sisältää omega-3-rasvahappoja

Saksanpähkinän sanotaan olevan terveellisin pähkinä. Se sisältää sekä omega-6- että omega-3-rasvahappoja. Siinä on muihin pähkinöihin verrattuna kaksinkertainen määrä vastustuskykyä nostavia antioksidantteja. Saksanpähkinä onkin todellista superruokaa.

Syö pähkinöitä kourallinen päivässä

Pähkinät ja siemenet kannattaa ottaa osaksi joka päiväistä ruokavaliota. Runsaan rasvapitoisuuden takia niiden syönnissä kannattaa kuitenkin muistaa kohtuus. 30‒50 grammaa eli kourallisen päivässä voi kuitenkin nauttia huoletta. Sama pätee siemeniin. Auringonkukan-, seesamin-, pellavan- ja pinjansiemeniä kannattaa kohtuudella sisällyttää ruokavalioon. Siementen terveysvaikutukset ovat nimittäin verrattavissa pähkinöihin. Esimerkiksi pellavansiemenet ovat oiva pehmeiden rasvahappojen lähde.

Pähkinät ja siemenet ruoanlaitossa

Pähkinät ja siemenet sopivat monenlaisiin ruokiin ja leivontaan. Niitä voi käyttää kokonaisina, rouhittuna tai jauhettuna. Lisää pähkinöitä erilaisiin salaatteihin, jolloin ateriasta tulee heti ruokaisampi. Kasvisruokavaliossa pähkinät ovatkin tärkeä proteiinin lähde. Ripottele pähkinöitä ja siemeniä itämaisiin wokkeihin ja pataruokiin. Mausta sämpylät pellavansiemenillä ja koristele hampurilaiset seesaminsiemenillä. Pinjansiemenet sopivat puolestaan hyvin välimerellisiin risotto- ja pastaruokiin. Ja onko mitään maukkaampaa kuin suklaan ja pähkinän yhdistelmä jälkiruoissa?

Säilytä pähkinät viileässä

Pähkinät on hyvä säilyttää viileässä, sillä monityydyttämättömät rasvahapot härskiintyvät liian lämpimässä.

Jos et syö pähkinöitä muutaman päivän tai viikon kuluessa, ne kannattaa säilöä jääkaapissa kannellisessa astiassa. Huonoin mahdollinen paikka pähkinöille on keittiön kaapissa lämpöä tuottavan loisteputken yläpuolella.

Tiesitkö tämän pähkinöistä?

  • Manteli ei ole varsinaisesti pähkinä, vaan luumarja.
  • Maapähkinä ei ole oikeasti pähkinä vaan hernekasvi. Kuorellisen ”Hessu Hopon superpähkinän” sisällä on kaksi maapähkinän sydäntä.
  • Pistaasi on sukua cashew-pähkinälle, mutta on oikeasti manteli. 

Jaa sivu