Kynttilät

Kynttilät toimivat tunnelmanluojina niin arjessa kuin juhlassa. Jo muinaisina aikoina kynttilöitä on poltettu juhlapäivinä. Talven pimeinä kuukausina ne toivat lohtua ja symboloivat tulevan kesän valoisia iltoja. Nykyään kynttilät kuuluvat lähes jokaisen kodin sisustukseen eikä niiden polttamiseen tarvita erityistä syytä. 

Sammuta kynttilä oikein

Lämpökynttilä on nimensä mukaisesti lämmittävä ja siksi vaativmpi käyttää kuin tavalliset kynttilät. Alumiinisen ulkopinnan lämpötila voi nousta jopa 80 asteeseen, joten kynttilöitä on poltettava kuumuutta kestävillä alustoilla ja riittävän etäällä toisistaan. Huomioi välimatka myös muista palavista materiaaleista, kuten verhoista tai koristeista.

Lämpökynttilän sammuttamisessa on myös omat niksinsä. Sammuta kynttilä tukahduttamalla kynttilänsammuttajalla tai puristamalla sydänlankaa sammutuspihdeillä. Jos palamisen loppuvaiheessa olevan kynttilän sammuttaa puhaltamalla, liekki saattaa leimahtaa. Jos näin käy, älä kaada vettä palavan kynttilän päälle vaan sammuta se tukahduttamalla.

Ulkokynttilä tuo valoa ja tunnelmaa

Ulkokynttilät valaisevat kauniisti niin pihamaalla kuin parvekkeellakin. Lyhtykynttilät on tarkoitettu vain ulkokäyttöön. Polta lyhtykynttilää kuumuutta kestävässä ja hyvin ilmastoidussa lyhdyssä ja varmista, ettei kynttilä ole kosketuksissa syttyvien materiaalien kanssa. Lyhtykynttilän paloaika on jopa 12‒15 tuntia. Ulkokäyttöön sopivilla öljykynttilöillä paloaika on huomattavasti pidempi, jopa sata tuntia.

Ulkotuli luo juhlan tunnelman ja toivottaa vieraat tervetulleiksi. Sijoita ulkotulet riittävän etäälle kulkureiteistä ja rakennuksista ja käytä alustana palamatonta materiaalia, kuten hiekkaa, kiveä tai lunta. Muistathan, että ulkotulia ei koskaan saa polttaa parvekkeella tai kuistilla.

Hautakynttilä kunnioittaa vainajan muistoa

Kynttilöiden sytyttäminen haudoilla jouluaattona on varsin nuori tapa. Vasta sodan jälkeen kynttilät yleistyivät ensin sankarihaudoilla, ja siitä tapa on levinnyt kaiken kansan keskuuteen. Hautakynttilöiden osuus Suomessa myytävistä kynttilöistä on nykyään jo lähes neljännes. Hautakynttilässä on metallinen suojakupu, jonka ansiosta kynttilä palaa suojassa tuulelta ja sateelta. Paloaika on jopa kolme vuorokautta.

Päreistä kynttilöiksi

Kynttilät valmistetaan yleisimmin parafiinista tai steariinista. Parafiini on öljynjalostuksen sivutuote. Steariinin valmistuksessa käytetään kasviöljyjä, kuten palmuöljyä.

Kynttilät yleistyivät Suomessa vasta 1800-luvun puolivälin jälkeen, kun parafiini ja steariini keksittiin. Sitä ennen valon lähteenä käytettiin pääasiassa päreitä. Ensimmäiset talonpojat sytyttivät kynttilät luultavasti jouluaattoiltana. 1900-luvulta alkaen kynttilöiden käyttö on sähkövalon myötä saanut enenevissä määrin juhlistavia piirteitä, mutta toki niitä tarvitaan edelleen myös sähkökatkosten varalle.

Jaa sivu