Pasta

Pasta on maailman suosituin ruoka – eikä ihme, sopiihan se niin lasten kuin aikuisten suuhun. Pastasta saa nopeasti erityyppisiä arkiruokia kastiketta vaihtamalla. Toisaalta siitä voi taikoa upean gourmet-annoksen juhla-aterialle. Tänä päivänä pastavalikoima on niin laaja ja uusia pastareseptejä syntyy päivittäin, ettei yhteen lajiin ehdi kyllästyä. 

Erilaiset pastalajit

Maailmalla löytyy satoja erilaisia pastalajeja. Meillä tunnetuimpia ovat

  • Pitkät pastat, kuten spagetti
  • Lyhyet pastat kuten makaroni, penne, fusilli, gnocchi ja canneloni
  • Nauhapastat kuten lasagne, tagliatelle ja fettuccine

Pastaa on tarjolla tavallisen, valkoisen pastan lisäksi niin tummana kuin täysjyvänä sekä pinaatilla, tomaatilla ja mustekalalla värjättynä.

Pitkän pastan pintaan tarttuvat parhaiten oliiviöljypohjaiset kastikkeet. Sen sijaan jauhelihakastike ei tartu spagettiin juuri ollenkaan ja siitä huolimatta sitä syödään viikoittain suomalaiskodeissa. Mitä jos seuraavaksi kokeilisit Penne putkipastaa tai Fusilli kierrepastaa tukevampien kastikkeiden lisäkkeeksi.

Eldoradon valmiskastikkeista löydät hyviä valmiita pastakastikkeita.

Viisi vinkkiä pastan keittämiseen

Pastan keittäminen ei ole tähtitiedettä, mutta omia tapoja on hyvä välillä tarkistaa. Tässä muutama vinkki, joilla onnistut varmasti.                                                                                              

1.Keitä pasta aina runsaassa vedessä, ilman kantta.

2.Anna veden kiehua ennen kuin lisäät pastan kattilaan.

3.Sekoita kunnolla, kunnes vesi porisee uudelleen, niin pasta ei takerru toisiinsa. Öljyn lisääminen keitinveteen ei estä pastaa liimautumasta kiinni. Sitä vastoin se estää kastikkeen tarttumisen kypsään pastaan.

4.Laita puukauha kattilan päälle, niin vesi ei kiehu kattilasta liedelle. Usko tai älä, mutta tämä toimii!

5.Keitä pastaa minuutti vähemmän kuin ohjeessa sanotaan, sillä pasta jatkaa kypsymistä vielä sen jälkeen, kun se on otettu pois keitinvedestä.

Makaroni on suomalaisten suosikki

Makaroni on Suomen tunnetuin pasta. Sitä on syöty meillä jo 1800-luvulta lähtien. Makaronista valmistettu makaronilaatikko oli 1950-luvulle asti enimmäkseen juhlaruoka. Tänä päivänä se on lihalla höystettynä edelleen yksi suosituimpia arkiruokiamme, spagetti bolognesen jälkeen.

Makaronilaatikko on myös yksi suomalaisten haetuimpia ruokareseptejä. Sen asemaa horjuttaa silloin tällöin pinnalle nousevat trendiruoat, kuten avokadopasta. Mitä jos kokeilisit seuraavaksi pasta carbonaraa sinihomejuustolla ja avokadolla maustettuna. Saattaa olla, että siitä tulee seuraava herkkuruokasi.

Jaa sivu