Murot ja myslit

Murot ja myslit pelastavat monen kiireisen koululaisen aamun. Ja kyllä niistä saa potkua päivään vähän vanhempikin. Helpompaa aamu- tai välipalaa ei juuri ole. Kaadat vain paketista sopivan annoksen lautaselle, lisäät maitoa tai jogurttia maun mukaan, otat lusikan käteen ja nautit.

Tuotteet ammattikeittiöihin

Muromysli on hyvä kuidun lähde

Eldoradon kaurahiutalepohjaiset muromyslit sisältävät runsaasti terveydelle hyviä ainesosia, kuten kuitua, vitamiineja, kivennäisaineita sekä hiilihydraatteja. Eldoradon muromyslit sisältävät myös riisimuroja ja maissihiutaleita. Vaihtelua makuun saat lisäämällä myslin joukkoon tuoreita marjoja, hedelmiä, pähkinöitä ja siemeniä.

Kuitupitoinen muromysli täyttää vatsan ja lisää kylläisyydentunnetta. Kuidulla on myös paljon tutkittuja terveysvaikutuksia. Runsas kuidunsaanti alentaa kolesterolia ja edistää sydänterveyttä. Sillä on todettu olevan vaikutusta kakkostyypin diabeteksen ehkäisyyn. Kuitu edistää tunnetusti myös vatsan toimintaa.  

Sokeripitoisuutensa ansiosta muromysliä ei kuitenkaan kannata nauttia mielin määrin, vaan sopiva annoskoko on noin 30 grammaa. Sillä turvaa päivän energiansaantia mukavasti. Riisimurot ja maissihiutaleet sisältävät vähiten sokeria, alle 10 grammaa sataa grammaa kohden. Niissä ei myöskään ole rasvaa nimeksikään.

Lisää muromysliä

Muromysli sopii mainiosti makeisiin leivonnaisiin, kuten juustokakkujen pohjaksi ja erilaisten pikkuleipien koristeeksi. Kokeilepa seuraavaksi suussa sulavaa vadelmakookosunelmaa. Se vie taatusti kielen mennessään. 

Mysli taipuu moneksi

Perinteinen mysli valmistetaan sekoittamalla useiden viljalajien paahdettuja hiutaleita, pähkinöitä, siemeniä, rusinoita ja marjoja keskenään. Makeuttamiseen käytetään muun muassa sokeria ja hunajaa. Kun seuraavaksi leivot sämpylöitä, lisää taikinan joukkoon mysliä ja saat uudenlaisen makuelämyksen.

Murot valmistuvat kätevästi

Riisimuroja voi valmistaa myös kotona. Tarvitaan vain riisinjyviä, vettä ja uuni. Ensin riisinjyvät kostutetaan vedessä, minkä jälkeen ne kuumennetaan nopeasti uunissa. Kuumennus aiheuttaa veden höyrystymisen, mikä puolestaan laajentaa jyvän sisusta ja poksauttaa sen auki. Poksahtamisen jälkeen jyvä paisuu ja ruskistuu. Tapahtumaketju muistuttaa aika paljon maissinjyvän poksahdusta popcorniksi. Teollisessa valmistuksessa välineet ovat kotikonsteja huomattavasti tehokkaampia, jolloin muroistakin tulee selkeästi suurempia.

Maissihiutaleiden valmistus etenee samantyylisesti. Maissinjyvät keitetään sokerilla ja suolalla maustetussa vedessä, jonka jälkeen jyvät vielä paahdetaan uunissa. 

Jaa sivu