Pasta carbonara

Pasta carbonara eli miilunpolttajan pasta on italialainen klassikko ja meilläkin yksi suosituimmista pastaruoista. Sen valmistamiseen löytyy runsaasti erilaisia reseptejä ja tapoja. Tässä herkullisessa reseptissä pasta carbonara koristellaan sinihomejuustolla ja avokadolla. Kokeile ja ihastu!

4 hengelle
400 g Eldorado spaghettia
2 Eldorado avokadoa
1 pkt Eldorado pekonia
2 rkl Eldorado oliiviöljyä
3 rkl ruokakermaa
50 g voita
4 Eldorado kananmunakeltuaista
1 tl suolaa
n. 100 g sinihomejuustoa
½ tl vastarouhittua mustapippuria

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori avokado, poista kivi ja viipaloi hedelmäliha. Kuutioi pekoni. Paista pekonipalat pannulla öljyssä kypsiksi. Lisää voi ja anna sen sulaa. Lisää joukkoon ruokakerma. Laita kananmunankeltuaiset joko kuorenpuolikkaissa pastan päälle tai sekoita keltuaiset kastikkeeseen. Yhdistä pekoniseos ja keitetty, valutettu pasta, avokadot ja sinihomejuusto. Mausta mustapippurilla ja halutessasi suolalla. Annostele pasta lautasille ja nauti italialaiseen tapaan perheen ja ystävien kesken. 

Vinkki: Asettele pekoninpalat kylmälle pannulle. Lisää tilkka vettä, niin että pekonit peittyvät juuri ja juuri. Vesi estää rasvan roiskumisen ja tekee lopputuloksesta mehevämpää. Kannattaa kokeilla!

Jaa sivu

Italialaiset käyttävät pasta carbonarassa guancialea, sian poskesta valmistettua suolattua lihaa. Meillä pekoni on ehdottomasti suositumpaa. Kulinaristit asettavat kananmunan keltuaiset kuorenpuolikkaissa annoksen päälle, mutta helpommalla pääset sekoittamalla ne suoraan kastikkeeseen. Myös kerman suhteen löytyy eri koulukuntia. Kotoisissa resepteissä lisäämme sitä usein pastan joukkoon, italialaiset eivät käytä kermaa missään nimessä.

Al dente!

Pasta carbonaran onnistumisessa tärkeintä on keittää spaghetti juuri sopivan kypsäksi. Italialaisen sanonnan ”gli spaghetti amano la compagnia” mukaan spaghetti rakastaa seuraa. Se tarkoittaa, että pastan kypsymistä pitää vahtia tarkasti. Aloita siis ajanotto vasta sen jälkeen, kun vesi kiehuu uudelleen spaghetin lisäämisen jälkeen. Muista myös, että pasta jatkaa kypsymistä vielä sen jälkeen, kun se on nostettu pois keitinvedestä.

Al dente tarkoittaa suomeksi ”purtaessa vielä kiinteää”. Ja siihen tulee pyrkiä – vetelää ja märkää spaghettia ei ole mukava syödä. Maistele loppuvaiheessa, jotta saat lopputuloksesta juuri oikean. Voit toki noudattaa italialaista perinnettä ja heittää koekappaleen seinää vasten. Jos spaghetti tarttuu seinään, se on valmista!

Kuka keksi pastan?

Vaikka pastan nimi tulee alkujaan Italiasta, se ei suinkaan ole saapasmaassa keksitty. Pastaa on nimittäin nautittu Kiinassa jo 1000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Tarinan mukaan pasta saapui Italiaan 1200-luvulla tutkimusmatkailija Marco Polon mukana. Toisaalta väitetään, että Rooman keisarit ovat nauttineet pastaa jo kauan ennen Marco Polon syntymää. Hyvä ruoka jakaa aina mielipiteitä, niin myös kiista pastan historiasta.

Myös pasta carbonaran alkuperästä liikkuu monia versioita. Legendan mukaan miilunpolttajat ovat valmistaneet pastaa aikojen alussa hiilien päällä. Toinen tarina kertoo, että pasta carbonara on syntynyt amerikkalaisten sotilaiden koti-ikävästä – he kun halusivat pastan päälle kotoista aamupalaa: kananmunaa ja pekonia.