Lihapullat

perusohje

Kotoisat lihapullat ja itse tehty pottumuusi – voiko parempaa arkiruoka toivoa? Vaikka maailmalta puskee jatkuvasti uusia eksoottisia reseptejä, perinteiset lihapullat pitävät pintansa suosituimpien ruokiemme joukossa. Onko menestyksen salaisuus jauheliha, yksi lempiraaka-aineistamme vaiko yksinkertaisesti loistava maku?

Lihapullien perusohjeesta valmistat noin 20 keskikokoista pyörykkää. Reseptiä muokkaamalla saat loihdittua uusia valloittavia makuelämyksiä. 

n. 20 kpl
1 dl ruokakermaa
½ dl korppujauhoja
3 rkl Eldorado sipulikuutioita (pakaste)
1 rkl Eldorado rypsi- tai oliiviöljyä
400 g naudan jauhelihaa
1 Eldorado kananmuna
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria

Sekoita kerma ja korppujauhot keskenään. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia. Paista sillä aikaa sipuli pehmeäksi pannulla. Lisää sipuli, muna, mausteet sekä jauheliha korppujauhoihin ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kostuta kädet vedellä ja pyörittele taikinasta kämmenilläsi pieniä pyöryköitä. Paista ne öljyssä pannulla tai 225 °C uunissa noin 15 minuuttia.

Tarjoile lihapullat itse tehdyn perunamuusin, keitettyjen perunoiden tai pastan kanssa. Pidä kiirettä, että ehdit itse pöytään ennen kuin kaikki pyörykät ovat kadonneet parempiin suihin. 

Vinkki: Käytä valmistuksessa hieman rasvaisempaa naudan jauhelihaa, sillä se tekee lopputuloksesta maukkaamman ja mehevämmän. 

Jaa sivu

Lihapulla on kansainvälinen herkku

Lihapullia syödään ympäri maailmaa, ja niistä on olemassa kymmeniä erilaisia versioita. Lihapullien kotimaassa, Ruotsissa pullat syödään puolukkahillon kera. Amerikkalaiset pyörittelevät lihapullista suurempia ja kypsentävät ne tomaattikastikkeessa. Vietnamissa lihapullat syödään höyryävinä nuudelikeitossa. Turkkilaiset puolestaan tekevät lihapullien kyytipojaksi maukkaan jogurttidipin.

Tee makumatka maailman ympäri

Perinteisiin lihapulliin saat vaihtelua erilaisilla mausteilla ja täytteillä. Päästä luovuutesi valloilleen, riko rohkeasti rajoja ja anna mielikuvituksen kuljettaa. Meksikolaiset lihapullat pyöräytät vaivatta, kun sekoitat ruokakerman tai kermaviilin joukkoon valmiin texmex-mausteseoksen. Jos kaipaat vielä enemmän potkua, pilko taikinan joukkoon tuoretta chiliä.

Kreikkalaiset lihapullat syntyvät yksinkertaisimmillaan, kun lisäät feta- tai salaattijuustokuution lihapullan sisään. Aidompaan makuelämykseen pääset, kun vaihdat naudan jauhelihan tilalle lammasta ja tarjoilet kyytipojaksi itse tehtyä tzatsikia.

Italialaiset rakastavat tuoreita yrttejä, niinpä lihapullataikinaankin sekoitetaan fenkolia, timjamia, basilikaa ja persiljaa – sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. Lisää joukkoon oliiviöljyä ja runsaasti parmesaania. Upota lihapullat runsaalla valkosipulilla maustettuun tomaattikastikkeeseen ja anna hautua pitkään.

Afrikkalaista rytmiä saat lisäämällä lihapullataikinaan juustokuminaa, neilikkaa, kanelia ja kardemummaa. Valkosipuli ja chilipaprika pitävät huolen, ettei lopputuloksesta suinkaan synny piparkakkuja. Anna ennakkoluuloille kyytiä ja kokeile ronskisti uutta. Hurmaava makujen kombo yllättää positiivisesti.

Let’s party!

Pienet, eri mausteilla höystetyt lihapullat sopivat mainiosti cocktail-paloiksi ja naposteltavaksi myös kylmänä. Lihapullan sisään voi leipoa oikeastaan mitä vain. Kokeile aurinkokuivattua tomaattia, paprikaa ja oliiveja – juhlan teeman mukaan. Vaatii vähän sorminäppäryyttä, mutta maku korvaa vaivan.