Quiche Lorraine

Quiche Lorraine eli ranskalainen kinkkujuustopiiras on yksinkertaisuudessaan valloittava. Satoja vuosia vanha resepti on kulkeutunut Lorrainen maakunnasta miljoonien ihmisten keittiöihin ympäri maailmaa. Tämä klassikko maistuu niin lämpimänä kuin kylmänäkin – mikäli sitä sattuu jäämään ensimmäisestä kattauksesta jäljelle.  

150 g voita
3½ dl Eldorado erikoisvehnäjauhoja
300 g palvikinkkua
150 g emmentaljuustoa
4 kpl Eldorado luomu kananmunia
2 dl ruokakermaa
2 dl kevytmaitoa
2 rkl vettä
sokeria
pippuria
suolaa

Lämmitä uuni 200 °C. Työstä voi ja vehnäjauhot käsin taikinaksi, lisää tilkka vettä, jos on tarve. Kauli taikina ja aseta piirakkavuokaan, tee haarukalla reikiä taikinaan ja laita pakastimeen 10 minuutiksi. Paista piirakkapohjaa 10 minuuttia uunissa ja anna jäähtyä.

Leikkaa kinkku kuutioiksi ja raasta juusto. Sekoita kananmunat ja maito kulhossa ja mausta sokerilla, suolalla sekä pippurilla. Täytä piiras ensin kinkulla ja juustolla ja kaada sen jälkeen maitoseos päälle. Paista 30 minuuttia 180 °C.

Ripottele pinnalle tuoretta timjamia tai persiljaa. Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Quiche Lorraine maistuu maukkaalta sellaisenaan kahvipöydässä. Runsaan, värikkään salaatin kera saat siitä kokonaisen aterian.

 

Vinkki! Jos omistat pieniä annoskokoisia piirakkavuokia, taputtele taikina valmiiksi niihin. Näin saat katetuksi jokaiselle syöjälle oman kauniin pikku piirakan.

Palvikinkun sijaan voit käyttää piirakassa myös pekonia, alkuperäistä reseptiä mukaillen. Paista kokonaiset pekoniviipaleet rapeiksi pannulla ja lisää ne piirakkavuokaan kinkun tapaan ennen muita täytteitä. 

Jaa sivu

Maistuu myös kasvissyöjälle

Nykypäivän keittiössä reseptejä on lupa muokkailla. Vanhat klassikotkin saavat uusia vivahteita, kun vain uskaltaa soveltaa. Quiche Lorraine taipuu myös kasvissyöjän piirakaksi, kun jätät kinkun pois ja korvaat sen esimerkiksi sienillä ja kauden tuoreilla kasviksilla. Päästä sisäinen kokkisi valloilleen ja kokeile täytteeksi pinaattia, purjoa ja suppilovahveroita. Vihreä ja punainen paprika antavat piirakalle väriä.

Kakusta piirakaksi

Sana quiche tulee saksankielisestä sanasta küchen eli kakku. Quiche on yleisnimi ranskalaiselle, taikinakuoreen leivotulle piirakalle. Sen pääraaka-aineena käytetään aina kananmunia, maitoa ja kermaa. Täytteeksi voi valita mielensä mukaan lihaa tai kasviksia. Tunnetuin variaatio quichesta on juuri Quiche Lorraine. Alkuperäisessä reseptissä ei käytetä juustoa, mutta sitäkin enemmän pekonia. Nykyään jopa ranskalaiset oikaisevat ja lisäävät piirakkaan kovaksi kypsytettyä gruyère-juustoa ja pekonin sijaan kinkkua.

Sveitsin ylätasangolta kotoisin oleva gruyère-juusto valmistetaan pastöroimattomasta lehmän- tai vuohenmaidosta. Se muistuttaa maultaan emmentalia, joka on myös yleisesti käytetty juusto Quiche Lorrainissa.

Resepti kulkee suvussa

Jokaisella klassikolla on historiansa. Niin myös Quiche Lorrainella. Kun Marseillessa kilpaillaan, kuka osaa valmistaa parhaimman bouillabaisse-keiton, niin Lorrainen maakunnassa jokainen perheen äiti tietää, kuinka aito ja oikea Quiche Lorraine paistetaan. Resepti on kiertänyt suvussa sukupolvelta toiselle vuosisatojen ajan. Entisaikojen kuninkaallisten herkku on tänä päivänä suosittu lounaspiirakka tai lämmin alkuruoka illallisella.