Muhkeat, vaivaamatta valmiit

sämpylät

Vaivaamatta valmiit sämpylät on helppo valmistaa aamupalalle. Voit tehdä taikinan jo edellisenä iltana ja paistaa sämpylät sunnuntaiaamuna koko perheen iloksi. Mikä sen parempaa kuin herätä paahteisen, vastapaistetun leivän tuoksuun.

7 dl vettä
25 g (½ pkt) tuorehiivaa
1½ rkl suolaa
1½ dl Eldorado ruisjauhoja
1½ dl Eldorado sämpyläjauhoja
n. 10 dl Eldorado vehnäjauhoja

Sekoita hiiva ja suola veteen. Lisää jauhot vähän kerrassaan puuhaarukalla sekoittaen. Taikina saa olla melko löysää.

Peitä kulho kelmulla. Huolehdi, että kulhossa on tilaa taikinalle kohota. Nosta jääkaappiin kohoamaan yön yli tai vähintään 8 tunniksi.

Muotoile taikinasta joko pieniä leipiä tai sämpylöitä jauhotetuilla käsillä. Jos et halua sotkea käsiäsi taikinaan, ota taikinasta kahdella lusikalla sopivia paloja leivinpaperille. Huomioi, että taikina on perinteiseen sämpylätaikinaan nähden löysempää. Tee leipiin tai sämpylöihin saksilla ristiviilto.

Paista sämpylöitä 225 ºC uunissa noin 25 minuuttia ja leipiä noin 35 minuuttia. Sämpylöistä tulee etelä-eurooppalaisen tyylisiä rapeakuorisia ja sisältä pehmeitä. Jos et pidä kovahkosta kuoresta, peitä sämpylät paistamisen jälkeen keittiöpyyhkeellä ja anna jäähtyä.

Jaa sivu