Skonssit

Mitä jos kahvin sijaan tarjoilisitkin teetä ja korvapuustin tilalla skonsseja? Silitä vanha perintöliina ja kaiva porsliinit kaapista. Kutsu ystävät koolle ja vietä aito englantilainen teehetki.

Skonssit valmistuvat nopeasti, sillä kaikki ainekset sekoitetaan jääkaappikylmänä eikä taikinaa saa vaivata liian kauan.
 

4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
3/4 dl sokeria
50 g leivontamargariinia
2 dl ruokakermaa
Voiteluun: 1 Eldorado kananmuna
Tarjoiluun Eldorado lakka- tai vadelmahilloa, kermavaahtoa

Lämmitä uuni 200 °C. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon kuutioitu, kylmä margariini. Sekoita mahdollisimman nopeasti taikinaksi, ettei siihen muodostu sitkoa.

Muotoile taikinasta kevyesti jauhotetulle leivinpaperille kaksi pyöreää ”kakkaraa”. Leikkaa taikinapyörällä kolmioksi siten, etteivät palat irtoa toisistaan. Voitele kevyesti vatkatulla munalla.

Paista uunissa n. 20 minuuttia. Tarkista kypsyys, kun paistoaikaa on kulunut n. 15 minuuttia. Jos skonssin pohja on kauniin ruskea ja tuntuu kovahkolta, niin leivonnainen on valmis.

Tarjoa skonssit paistolämpimänä lakka- tai vadelmahillon ja kermavaahdon kanssa. Vaikka teeleipiä ovatkin, skonssit maistuvat myös kahvin tai jääkylmän maidon kanssa. Ne toimivat takuuvarmana herkkuna myös piknikillä tai brunssipöydässä.

Vinkki: Ruokakerman tilalla voit käyttää myös piimää. Älä vaivaat taikinaa liikaa, muuten skonsseistä tulee painavia ja muroisia eivätkä ne kohoa.

Jaa sivu

Suolaista ja makeaa

Englantilaiset teeleivät ovat perinteisesti makeita, mutta meillä ne maistuvat myös ilman sokeria ja erilaisilla suolaisilla täytteillä höystettyinä. Uunituoreet skonssit eivät välttämättä vaadi edes mitään täytettä. Sipaisu voita riittää. Maista, niin tiedät.

Kun kaipaat vaihtelua ja uusia makuelämyksiä, lisää taikinaan pähkinöitä, siemeniä tai marjoja. Jos teet suolaisia skonsseja, ripottele valmiiden pyörylöiden päälle kurpitsan- tai seesaminsiemeniä, oman makusi mukaan. Näin saat teeleivistä astetta terveellisemmän vaihtoehdon.

Five o’clock tea

Voiko olla mitään englantilaisempaa kuin kello viiden tee? Maailmankuulu iltapäivätee on saanut alkunsa 1840-luvun Englannissa, kun Duke of Bedfordin puoliso Anne alkoi tarjoilla teen kanssa pieniä makeita ja suolaisia ”kakkusia”. Ne auttoivat piristämään, kun ihmisillä oli iltapäivisin väsynyt ja raukea olo, sinking feeling.

Englantilaisessa luokkayhteiskunnassa teen tarjoilusta tuli nopeasti taitolaji. Naiset alkoivat kilpailla, kuka kattaa kauneimmin ja kenellä on hienoimmat pikkuleivät tarjolla. Teenjuonti paljasti myös luokkaerot: yläluokka joi teensä kupeista, alempaan kastiin kuuluvat hörppivät mukeista.

Teehetkestä iltapalaksi

Kello viiden tee on jäänyt nimenä elämään, vaikka nykypäivän Englannissa aterian sisältö saattaa olla kaikkea muuta kuin teetä. Five o’clock tea saattaa olla pubissa nautittava fish and chips -ateria tai lasten kanssa kotona syötävä iltapala.

Erityisesti Pohjois-Englannissa ja Skotlannissa tea tarkoittaa nimenomaan iltaruokaa eikä sillä ole mitään tekemistä teenjuonnin kanssa.